5 συμβουλές για να διατηρήσετε το κρασί σας για περισσότερο χρόνο μετά το άνοιγμα

Ανακαλύψτε τις 5 συμβουλές μας για να αποφύγετε την οξείδωση του κρασιού σε μια ανοιχτή φιάλη

1. Χρησιμοποιήστε μια αντλία κενού

Μια αντλία κρασιού , επίσης γνωστή ως αντλία κενού, είναι μια συσκευή που έχει σχεδιαστεί για να αφαιρεί τον αέρα από μια φιάλη κρασιού, προκειμένου να διατηρήσει τη φρεσκάδα του μετά το άνοιγμα. Αφαιρώντας το οξυγόνο από τη φιάλη, η αντλία κρασιού επιβραδύνει τη διαδικασία οξείδωσης του κρασιού, επιτρέποντας έτσι την παράταση της διάρκειας ζωής του και τη διατήρηση των γευστικών του ιδιοτήτων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Πρόκειται για ένα αξεσουάρ που χρησιμοποιείται συχνά για τη διατήρηση του κρασιού που δεν έχει καταναλωθεί για αρκετές ημέρες.

> Δείτε τις λύσεις μας για αντλίες κενού για κρασί

2. Μεταφέρετε το κρασί σε μικρότερη φιάλη

Εάν έχετε μια μισοάδεια φιάλη κρασιού, μεταφέρετε το υπόλοιπο σε μια μικρότερη φιάλη για να μειώσετε την ποσότητα αέρα που έρχεται σε επαφή με το κρασί. Επιλέξτε μια φιάλη που να ταιριάζει με την ποσότητα που απομένει για να ελαχιστοποιήσετε την ποσότητα οξυγόνου. Για να αποφύγετε την απώλεια κρασιού κατά τη διαδικασία, σας συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε ένα κατάλληλο χωνί. Υπάρχουν χωνιά κρασιού με φίλτρο που επιπλέον θα συγκρατήσουν τα ιζήματα που συχνά υπάρχουν στο κάτω μέρος των φιαλών κόκκινου κρασιού.

3. Χρησιμοποιήστε αεροστεγή πώματα σιλικόνης

Τα αεροστεγή πώματα σιλικόνης έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργούν ένα αεροστεγές φράγμα. Αντικαταστήστε το αρχικό πώμα με ένα πώμα σιλικόνης μόλις ανοίξετε τη φιάλη για να αποφύγετε την οξείδωση. Υπάρχουν επίσης πατενταρισμένα συστήματα που επιτρέπουν τη διακοπή της διαδικασίας οξείδωσης και έτσι αποτρέπουν το σχηματισμό οξικού οξέος που αλλοιώνει το κρασί. Αυτά τα πώματα «όλα σε ένα» μπορεί να είναι πολύ πρακτικά, αλλά έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής (5 χρόνια ή 1000 χρήσεις).

4. Φυλάξτε το κρασί στο ψυγείο

Η θερμότητα επιταχύνει τη διαδικασία οξείδωσης, γι’ αυτό φυλάξτε το κρασί σας στο ψυγείο, ακόμα και αν πρόκειται για κόκκινο κρασί. Το κρύο θα επιβραδύνει τη διαδικασία οξείδωσης και θα διατηρήσει τη φρεσκάδα του κρασιού.

5. Χρησιμοποιήστε προστατευτικό αέριο

Υπάρχουν σπρέι αζώτου ή αργού που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για την προστασία του κρασιού από την οξείδωση. Ψεκάζοντας λίγο αδρανές αέριο στη φιάλη πριν την κλείσετε, δημιουργείτε ένα προστατευτικό στρώμα πάνω από το κρασί, εμποδίζοντας το οξυγόνο να έρθει σε επαφή με το υγρό. Η μάρκα Coravin καινοτόμησε στην αγορά του κρασιού, προτείνοντας το σύστημα σερβιρίσματος κρασιού στο ποτήρι, το οποίο επιτρέπει το σερβίρισμα χωρίς να ανοίγεται η φιάλη. Το κρασί που αφαιρείται αντικαθίσταται με την προσθήκη αδρανούς αερίου. Η μπουκάλι που έχει ανοιχτεί μπορεί να διατηρηθεί για αρκετές εβδομάδες ή ακόμα και μήνες.

> Ανακαλύψτε την επιλογή μας Coravin

Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκεια συντήρησης του ανοιχτού κρασιού σας και να απολαύσετε κάθε γουλιά όπως την πρώτη μέρα.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *